Betrokken bij verschillende bedrijven & projecten

Als ondernemer ben ik graag betrokken bij diverse projecten en zoek ik graag naar nieuwe uitdagingen. Zo ben ik het liefst.

Op deze pagina

Mijn bedrijven

Al 14 jaar ben ik oprichter, partner of mede-eigenaar van bekende bedrijven in de wereld van recreatie en online marketing en weet ik de belangrijkste trends begrijpelijk te vertalen naar de behoeftes en wensen van consumenten en bedrijven.

TravelMark

Jouw doelgroep bereiken? Genereer traffic naar de site van jouw camping of vakantiepark via de platformen van TravelMark: o.a. glamping.nl, kids-campings.com en campingnavigator.com.

Meer weten over dit bedrijf »
"Richard is een energieke, professionele, enthousiaste, hands-on en waarde toevoegende ondernemer in veel projecten waar ik met hem in heb mogen samenwerken."
Loek van de Loo
Vacanze col Cuore

Mijn projecten

Ik ben tevens betrokken bij verschillende bedrijven en hogescholen. Zo geef ik bijvoorbeeld advies over contentmarketing voor bedrijven in de toeristische sector, verzorg ik gastcolleges en begeleid ik bij afstudeerprojecten. 

Sinds 2020 host ik mijn eigen podcast. In Corona tijd begonnen en inmiddels uitgegroeid tot een begrip in de recreatie sector. Inmiddels bevraag ik – met co-host Merlijn Pietersma – elke aflevering een interessante gast over de trends in het toerisme. Voor de podcast hebben we inmiddels een aantal partners aangesloten, waaronder adviesbureau Ginder.

Ik ben onder andere parttime docent bij de TIO Hogeschool, het BUAS Breda en Hogeschool Rotterdam. Daar geef ik bijvoorbeeld colleges over management en toerisme, begeleid ik afstudeerpojecten of ben ik externe lezer bij assessments.

Ik heb door de jaren heen verschillende mooie projecten mogen uitvoeren of mogen begeleiden. Dit heb ik onder andere gedaan voor: Vacanceselect, Zoover, Yala Canvas Lodges, Aventus in Apeldroon, Rijn IJssel MBO en de BUas in Breda. 

Tijdens onder andere de Vakantiebeurs, The Glamping Show in Birmingham (UK) en meermaals The Global Glamping Summit in Denver (USA) heb ik gesproken over de Europese Glampingmarkt en de huidige trends.

Met veel plezier schrijf ik regelmatig stukken voor diverse vakbladen. Zo schrijf ik maandelijks een column in het Franse vakblad voor campingeigenaren Decicions HPA met als titel ‘Het oog op Nederland’. Daarnaast schrijf ik voor de Rekravakkrant en schrijf ik artikelen op Pretwerk.nl, Pleisureworld en Recreatieftotaal.nl.

Met mijn bedrijven heb ik voor Decicions HPA een webinar mogen verzorgen over marketing in de recreatieve sector in Frankrijk. Daarnaast heb ik een presentatie mogen geven op onder Business in Leisure event (Stratech) en voor scholen zoals In Holland.

Uitgelichte case: leertraject reisinfluencers

Als expert op TravelNext en tevens docent op de BUAS was het geweldig meermaals betrokken te zijn geweest bij het leertraject voor bloggen voor de reisbranche. Hoogtepunt was de studiereis met de ferry van DFDS vanit IJmuiden naar Newcastle, een stad in het noorden van Engeland. Alle 74 studenten werden in drie weken tijd voorbereid om als een échte reisblogger aan de slag te gaan en een blog en een vlog te maken, waarvan de beste zouden worden gepubliceerd op het blog van DFDS Seaways.

"De studenten (ca. 150) waren erg enthousiast en gemotiveerd tijdens de projecten colleges die met Richard samen heb mogen geven voor de Buas (voorheen de NHTV). Ik zou Richard zeker aanbevelen als gastspreker, begeleider van studenten en docent op project basis."
Marco van Leeuwen
BUAS Breda
Richard Otten - Ondernemer in vrije tijd, recreatie & toerisme

Open voor samenwerking

Richard is in te zetten als interimmanager, consultant, adviseur en sparringpartner van bedrijven en scholen in het toerisme, recreatie en vrije tijd. Daarnaast is hij in te huren als spreker voor een seminar, beurs of evenement.